Press

Ny kulturminister utan erfarenhet av kulturpolitik

Statsminister Ulf Kristersson presenterade idag sin nya regering. Den som hade väntat sig en erfaren och i kulturen förankrad kulturminister blev troligen överraskad. Parisa Liljestrand är sedan 2018 kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun och har inte tidigare arbetat med kulturpolitik.

Med utnämningen av Parisa Liljestrand följer regeringen Kristersson en svensk politisk tradition av att sällan utse en välkänd politiker till posten. Den nya kulturministern är helt okänd för de kulturella näringarna. Symf vill inte tro att det innebär att den nya regeringen därmed nedprioriterar kulturpolitiken.

– Symf står självklart till förfogande för att bidra till att den nya kulturministern snabbt kan sätta sig in i sitt uppdrag. Sveriges musikbransch kämpar med att komma på fötter efter pandemiåren. Vi behöver mer än någonsin en stadig och framåtriktad kulturpolitik som ger långsiktiga och goda förutsättningar för musiker och andra kulturskapare, säger Symfs förbundsordförande Gunnar Jönsson.

Gunnar Jönsson, förbundsordförande 070-516 38 37

Jonas Nyberg, kommunikatör 070-787 11 11

Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund, är fackförbundet för frilansande och anställda musiker och korister i konserthus, symfoniorkestrar, kammarorkestrar, operahus och länsmusiken. Symf är ett yrkesförbund som drivs av professionella musiker för att utveckla och värna musikers arbetsvillkor.

http://news.cision.com/se/symf---sveriges-yrkesmusikerforbund

www.symf.se

Senaste pressmeddelanderna