• Det Spira och det gro!

  2018-11-26

  Ordförande Gunnar Jönsson: Symf tar avstånd från allt våld, hot om våld och oacceptabla härskartekniker från våra medlemmar. Men vi kräver också att samma måttstock används för arbetsgivare om man inte kan hantera sitt humör och uppträdande.

 • Nästa valrörelse börjar nu!

  2018-09-27

  "Sett till hur valresultatet ser ut finns det en risk att kulturen offras i det politiska spelet när nya majoriteter ska formas. Därav min oro för att man i rikspolitiken abdikerar från att prata om kultur på ett sätt som gör den relevant i samhällsdebatten."

 • Vem vet, plötsligt händer det

  2018-05-25

  "Efter valet till hösten har vi en ny regering och en ny chans för den kulturminister som utnämns att se till att vi får de nödvändiga uppskrivningarna. Vem vet, plötsligt händer det…" Läs mer vad ordförande Gunnar Jönsson skriver i sin ledare

 • Från armslängds avstånd till att peka med hela handen

  2018-02-26

  Från armslängds avstånd till att peka med hela handen. Symfs ordförande Gunnar Jönsson konstaterar att politiker får allt svårare att hålla fingrarna i styr. "Kultur ska vara oberoende och ska inte, och kan inte, styras av politiker."

 • #wetoo

  2017-11-23

  Gunnar Jönsson: Svallvågorna efter #Metoo rullar fram över landet. Även bland våra medlemmar exploderade antalet vittnesmål några dagar efter skådespelaruppropet i #visjungerut med en omfattning som är ofattbar. Korister och solister över hela landet vittnar om en övergreppskultur

 • En intensiv period framför oss!

  2017-10-03

  Gunnar Jönsson: Inför valet 2018 hoppas jag att Symf tillsammans med Svensk Scenkonst, Teaterförbundet och Musikerförbundet kan göra gemensam sak.

  Det skulle vara fantastiskt om vi tillsammans under ett par veckor mitt i valrörelsen 2018 manifesterade vår betydelse för ett komplett samhälle.

   

   

 • Tack för mig!

  2017-05-25

  Tack för mig!

  När jag reflekterar kring var vi står idag tänker jag på 1980-talet, då jag själv började arbeta som professionell orkestermusiker. Ni som uppnått min aktningsvärda ålder kommer säkert ihåg ett citat av en av tidens framträdande kulturpersonligheter, punkrockaren Trindeman Lindeman: ”vi arbetar inte, vi spelar musik”. 

 • Ledare februari 2017

  2017-02-24

  Dags igen för centrala förhandlingar!

  Det är knappt att yrkandena hunnit kallna sen sist, men nu är vi åter på väg in i en central avtalsrörelse. Den förra rundan resulterade ju i ett ettårigt löneavtal. Och som en konsekvens av att schablonskatteavdraget avskaffades kom ett nytt avtal kring instrumentersättning.

 • Ordförande Bo Olssons ledare november 2016

  2016-11-28

  Den 9 november 1989 öppnades gräns-övergångarna mellan Öst- och Västtyskland, och muren föll. Den 9 november i år valdes Donald Trump till USA:s president, han vill bygga en mur. Kommer man i framtiden att se de senaste 27 åren som en parentes i historien, ett experiment med en öppnare värld?

 • Bo Olsson om Idol-konflikten:

  2016-11-19

  Nyligen har de helt oacceptabla villkor som gäller för deltagarna i TV4:s ”Idol”, producerat av FreeMantleMedia, uppmärksammats. Symf ställer sig helt bakom den kritik som framförts och vi uppmanar våra medlemmar att inte ta anställning eller annat uppdrag för FreeMantle Media under den tid stridsåtgärder varslats av våra kollegor på Musikerförbundet.