Nyheter

Ny ombudsman

Tidigt i somras när Theo Caldwell valde att avsluta sin anställning lyckades Symf snabbt rekrytera en ny ombudsman. Symfs nya ombudsman heter Viktor Olofsson, en ung jurist som redan hunnit skaffa sig erfarenheter från fackliga organisationer. Dessutom har Viktor sina rötter i musiken och på senare år också skaffat sig bred erfarenhet om kulturpolitik.

Viktor Olofsson är 32 år och utexaminerad jurist från juridiska fakulteten vid Uppsala universitet. Han har varit SGI-handläggare på Försäkringskassan och tidigare jobbat på två fackförbund: Unionen och Naturvetarna. Han har spelat i storband och studerat klassisk gitarr. Han spelade tidigare gitarr i ett rockband med sin tvillingbror. Viktor är också kulturpolitiker och ledamot i kulturnämnden i Enköping.

Varför valde du att börja på Symf?

– Arbetsrätt är ett speciellt rättsområde i Sverige och i de nordiska länderna. Att få möjlighet att arbeta i en ledande roll på ett fackförbund, det var det som var attraktivt.

Kommer du ha nytta av din musikaliska bakgrund?

– Kombinationen av det musikaliska, det konstnärliga och juridiken känns naturligt för mig. Det blir en extra kick av att få arbeta med frågor som kommer ur ett sammanhang som jag har erfarenhet av.

Symf är ett litet fackförbund. Är det negativt eller positivt?

– Det är klart att det är skillnad att jobba på ett stort fackförbund som Unionen jämfört med Symf. Samtidigt är det lätt att nedvärdera ens egen kompetens i en stor organisation medan man i en liten stärks genom att man får ta stort ansvar och göra sina egna bedömningar. I stället för att rådfråga en kollega tvingas man till att själv fördjupa sin kunskap i frågor som hamnar på ens bord. Kör det ihop sig har jag tidigare kollegor som jag kan bolla med.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag var i Luleå och träffade Norrbotten Big Band. Det var fantastiskt att se deras fina lokaler, deras övningsrum och repetitionslokaler. Det var stärkande att se en verksamhet som det verkligen satsas på. Jag var där för att förhandla kring NEO så jag fick se både hur det borde vara och hur det inte borde vara. Men jag ser fram emot att besöka fler avdelningar och se verksamheterna inifrån.

Vilka utmaningar ser du?

– Det pågår en attack mot fackförbundens rätt att företräda medlemmar. Det finns en utmaning i att förklara för arbetsgivarna att vi faktiskt har rätt att gripa in i ett visst ärende eller i en viss situation. Det finns tydliga tendenser att arbetsgivarna vill sköta ärenden utan att blanda in facket. Den tendensen känner jag igen från min tid på Unionen.

Finns det fler utmaningar?

– Det är framför allt att få samverkan att fungera. Och få det att fungera bra. Det värsta som kan hända är att arbetsgivarna försöker runda de lokala fackliga företrädarna. Det bästa som kan hända är att man är eniga och lyssnar på varandra.

Jonas Nyberg

2023-07-28

Aktuellt