Frilanskrönika

Frilanskrönika november 2022

Kära medlemmar

Det är rekviemtider, vilket förhoppningsvis innebär mycket jobb och givande uppdrag för er. För en tid sedan publicerade Symfs frilansstyrelse en debattartikel i Kyrkans tidning*. I den vädjade vi om fortsatt stöd för det fria musiklivet och frilansarna. Vi uppmanade Svenska kyrkans medarbetare till att i första hand anlita frilansare till sina konserter. Vi menar att det är synd att fast anställda musiker erbjuds arbete vid kyrkokonserter när en frilansare skulle ha större nytta av jobbet. Men av aktuella affischer och annonser att döma – där man ofta kan läsa namnet på någon institutionsorkester – kan man fråga sig om vår vädjan hörsammats.

 

Men ett större problem är att kyrkans gager länge stått i princip stilla. Vi vill rikta en uppmaning till alla er musiker (både fast anställda och frilansare) som ombes sätta ihop en ensemble till en kyrkokonsert: hänvisa till frilanstarifferna. Förhandla upp gagerna.

 

Vad kan man svara på påståendet att pengarna inte räcker? Till exempel att då får man spela med färre musiker. Man kan spela en reduktion eller välja ett verk med mindre besättning. Många kyrkomusiker väljer idag att anlita barockensembler till sina produktioner. För dessa ensembler är en repertoar för mindre besättning helt naturlig. Det finns gott om barocktonsättare som skrivit sakral musik värd att framföras oftare.

 

De flesta av oss får sällan tillfälle att förhandla löner för en hel ensemble. Vi kan oftast bara ta ställning till om vi ska tacka ja eller nej till ett jobb. Men en sak vi kan tänka på är hur vi pratar om löner. När det gäller kyrkspelningar får man ofta höra att ersättningen är ”bra” när den når upp till Symfs minimitariffer. Ett lämpligare ord skulle vara ”okej” eller ”godtagbar” när den följer våra tariffer. En bra ersättning ligger högre än så.

 

Jag vill avsluta med ett återkommande mantra. Se till att få ett skriftligt besked om vilken lön som gäller vid frilansuppdrag. Ta inte en hög ersättning för given bara för att du ska spela i en stor kyrka och med musiker från en större orkester. Du kan tyvärr inte heller alltid räkna med att få samma ersättning som någon annan i orkestern. Våra frilansmedlemmar vittnar då och då om hur de får mindre betalt än sina kollegor. Detsamma gäller studenter och pensionerade musiker.

 

* läs hela debattartikeln i Kyrkans tidning hä

Nils Carlsson, ordförande avd 14

Senaste frilanskrönikorna