Ledare

Ställ upp för varandra

 Hela världen är på väg in ett undantagstillstånd. Överallt tas det – i folkhälsans namn – krafttag för att dämpa effekterna av Coronaviruset. Vi märker det tydligt inom vårt yrkesområde. Konserter ställs in, spelas helt utan publik och sänds via nätet eller för ett begränsat antal lyssnare i salongen. Kyrkor ställer in sina konserter och med stor sannolikhet kommer det att bli en ovanligt tyst påsk. 

 

I dag 16/3 presenterade regeringen ett stort åtgärdsprogram för att dämpa effekterna på arbetsmarknaden. Regler om korttidspermittering införs och avsikten är att undvika uppsägningar. För tillsvidareanställda kommer de ekonomiska effekterna sannolikt bli hanterbara, om de begränsande åtgärderna inte blir för långvariga.

 

MEN, det finns en grupp av våra medlemmar som nu drabbas hårt och skoningslöst ekonomiskt och det är frilansarna. Det strömmar in rapporter om avbokningar och oron är stor för hur man ska klara sin ekonomi. Ett onormalt stort uttag av ersättningsdagar nu kan innebära att det inte finns någon inkomst alls över sommaren, då man normalt sett är hänvisad till a-kassan på grund av semester i orkestrar och på operahus.

 

Vi vill därför rikta en vädjan till alla som har en fast inkomst: konkurrera inte med frilansarna om arbetstillfällen utan avstå erbjudande om extraarbete den närmaste tiden. Det kan vara såväl arbete i annan orkester som spelningar i kyrkor. Ställ upp för den grupp inom Symf som har den svagaste ställningen på arbetsmarknaden men som drabbas hårdast i spåret av Coronaviruset. Hjälp oss att värna alla våra medlemmar.

 

Förbundsstyrelsen

Senaste debattartiklarna