Här är några av de artiklar som finns med i Symfoni nr 4 2015

 

Symfoni nr 4

 

 

Västmanlandsmusikens underskott sparas in på musikernas tjänster

 

Västerås Sinfonietta får betala

Den 8:e oktober i år fick personalen i Västerås Konserthus ett e-postmeddelande från Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing. Som bilaga finns en utredning om Västmanlandsmusikens verksamhet som Celsing har gjort tillsammans med styrelseordförande Anders Teljebäck. Av material framgår att man vill lägga ner Västerås Sinfonietta. Det här slår ner som en bomb och de chockade musikerna förstår ingenting. Det var ju bara tre år sedan de fick sin tjänstgöring höjd med tio procentenheter.

 

Läs hela artikeln här

 

Möte med människor på flykt

”Ett ljus syns plötsligt därute i mörkret. Bakom regnet och vågtopparna förvinner det. Sen kommer det tillbaka. De tre volontärerna skyndar ner till stranden och lyser med en stark ficklampa på en orange flytväst så att de som kommer i den lilla gummibåten har något att sikta på. Stormen viner och passagen in mellan reven och klipporna är bara några meter bred. Det gick bra. De klarade det. Magnus och hans vänner hjälper de nedkylda och genomblöta flyktingarna ut ur båten  upp på stranden. De små barnen är livlösa och nästa vita av köld. Men mänsklig värme och filtar gör underverk. Lättnad, leenden och glädje tar vid. Men resan är långt ifrån över. Nu börjar det riktiga helvetet. Flyktinglägren på Lesbos.” Magnus Pettersson Franzéns berättar för Symfoni.

 

Läs hela artikeln här

 

KLYS nya ordförande

Marika Lagercrantz är sedan i maj ordförande för KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd. Man kan lugnt säga att hon är betydligt mer välkänd än den organisation hon representerar. I bagaget bär hon med sig ett långt yrkesliv som skådespelare och som regissör. De senaste åren har hon bott i Berlin och där varit svenskt kulturråd – en erfarenhet som kommer synnerligen väl till pass i hennes senaste roll. 

 

Läs hela artikeln här