Coronatider - Råd och stöd

Här hittar du aktuella stipendier, stödformer och råd för musiker. Listan uppdateras löpande.

 

Konstnärsnämnden

Onsdagen den 13 januari klockan 13.00, öppnar utlysningen för Krisstipendium 3. Sista ansökningsdag är 3 februari.

 

Krisstipendium 3 är till för yrkesverksamma konstnärer som arbetar på en professionell nivå inom bild och form, musik, teater, film, dans och cirkus. Stipendierna riktar sig till enskilda, företrädesvis frilansande konstnärer.  

 

–Detta krisstipendium är, precis som det vi fördelade ut innan årsskiftet, till för att stödja yrkesverksamma konstnärer som drabbats ekonomiskt på grund av pandemin. Stipendierna är dock inte kopplade till specifika intäktsbortfall utan vi kommer att bedöma och göra prioriteringar utifrån den sökandes ekonomiska situation och den sökandes yrkesverksamhet som konstnär, säger Pernilla Högström enhetschef för Stipendier och bidrag på Konstnärsnämnden. 

Krisstipendium 3 är en del av det krisstöd som Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att fördela ut.

 

Läs mer och ansök här

 

Kulturrådet

Ansökan till vårens krisstöd öppnar 8 februari

Inom de närmsta dagarna publiceras ansökningstiderna för det nya krisstödet. Ansökningsperioden kommer att vara öppen en relativt kort period. Kulturrådets uppdrag är att fördela ytterligare 550 miljoner i krisstöd till kulturen våren 2021. Det här blir det tredje krisstödet till kulturlivet. Tre webbinarier om krisstödet är inplanerade till 26 januari, 2 och 9 februari. Mer information publiceras inom kort.

Läs mer här

 

Om a-kassan (Unionens a-kassa):

Arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring som kompenserar för viss del av inkomstbortfallet vid arbetslöshet.

Försäkringen innehåller de regler och villkor som gäller för rätt till arbetslöshetsersättning. Det är riksdagen som beslutar om reglerna och alla a-kassor följer samma regler.

Försäkringen gäller alla som arbetar i Sverige, men för att kunna få ersättning från oss behöver du uppfylla vissa villkor.

Läs mer här