Livsviktig a-kassainfo!

Viktig information om det förändrade medlemsvillkoret i a-kassan – Ansökan om medlemskap ‪31 mars‬ ger betydligt kortare kvalifikationstid

 

Den som ansöker om medlemskap ‪tisdag 31 mars‬ istället för ‪onsdag 1 april‬ får räkna hela mars som medlemstid och uppfyller därmed en tredjedel av det nya sänkta medlemsvillkoret. En av punkterna i det arbetsmarknads- och utbildningspaket som regeringen offentliggjorde idag är ett tillfälligt förkortat medlemsvillkor till a-kassan.

 

Dagens regler innebär att det krävs medlemskap i en arbetslöshetskassa i tolv månader för att bli berättigad till inkomstrelaterad ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen föreslår nu att det så kallade medlemsvillkoret ska kunna uppfyllas snabbare. Varje medlemsmånad i en arbetslöshetskassa ska under en tidsperiod (mars-december 2020) räknas som fyra månader. Detta innebär att medlemsvillkoret kan uppnås inom tre månader.

 

Den förkortade kvalifikationstiden föreslås gälla även för personer som redan har blivit medlemmar i en a-kassa innan utbrottet av det nya coronaviruset, och som beviljas en ersättningsperiod efter ikraftträdandet. Medlemskap i en a-kassa räknas per kalendermånad. Det spelar ingen roll vilket datum i en månad ansökan kommer, hela månaden räknas med.

 

Den som blir medlem den sista dagen i mars kommer att uppfylla medlemsvillkoret redan maj. För de som har kort tid kvar på en visstidsanställning, som är varslade om uppsägning eller som av någon annan anledning har en osäker arbetsmarknad kan det därför få stor betydelse vilken dag man ansöker om medlemskap i a-kassan. Personer som idag inte är medlemmar bör därför uppmanas att ansöka om medlemskap redan under tisdagen.

 

Ansök här till Unionens a-kassa

 


Publicerat: 2020-03-30