Frilanskrönika september 2016

 

Nu gäller det!

En ny säsong tar sin början och ytterligare en sommar ska sammanfattas. Utifrån ett frilansperspektiv så känns det som att det varit en ganska lugn sommar. Tolkar jag det positivt så har det fungerat bra ute på arbetsplatserna. En dystrare analys kan vara att det varit färre arbetstillfällen och därmed färre antal ärenden. Jag väljer att tro på det första alternativet.

 

Ett nytt verksamhetsår innebär nya mål och förhoppningar, så även i år. När det gäller behovet av frilansare måste vi under det kommande året få både musikerkollegor och chefer att inse att man inte kan både ha kakan och äta den. Å ena sidan höjs röster att det är svårt att hitta erfarna musiker. Å andra sidan agerar man på ett sätt som gör att många ger upp på grund av att det erbjuds för få arbetstillfällen. Man får som ung frilansare inte möjlighet att skaffa sig den erfarenhet som krävs. Någonstans finns det en brytpunkt, en kritisk massa av verksamma, då ett system riskerar att implodera.

 

Att tvinga musiker ut på en osäker frilansmarknad genom att avskaffa fasta anställningar, som planen var i exempelvis Västerås, är ett totalt tankehaveri. Jag hoppas att man bara hade otur när man tänkte. Hur många kammarensembler har det funnits i Sverige som långsiktigt kunnat försörja sig utan en fast anställning i ryggen? Jag kommer inte på en enda. Det är dags att lära av historien!

 

Vi frilansare ska inte underlätta för den typen av omställningar som föreslogs i Västerås genom att tacksamt acceptera enstaka ströjobb med otillräckliga ersättningar i spåren av en rationalisering av tillsvidareanställningar.  På så sätt står vi frilansare upp för de fasta ensemblerna som utan tvekan är grunden för vår möjlighet att försörja oss. Detta är ett viktigt ställningstagande.

I gengäld måste det bli en större insikt bland de tillsvidareanställda att man avstår den största delen av fristående jobb till de som mest behöver det – frilansarna. Jag tror att ett sådant ”kontrakt” är nödvändigt för att tillgodose våra olika intressen.

 

 

Därtill kommer arbetsgivarnas agerande. Det kan fylla en hel sida till. Kortare anställningsperioder för vissa instrument och för extrakorister. Bokningar och avbokningar som vore vi någon slags handelsvara. Vaga löften att om vi reserverar vissa dagar så kanske vi kan få en kortare anställning. Skärp er, arbetsgivare! Snålhet går före visdom och man saknar inte kon...

 

Symf Frilans gör skillnad! Genom Symfs lokalavdelningar i alla orkestrar och körer är Frilans bästa alternativet för att tillvarata våra intressen. Frilans agerar mot alla typer av arbetsgivare, inte bara de som Symf har kollektivavtal med. Under förra säsongen räddades löner och andra ersättningar för nästan 100.000 kr. För den enskilde rörde det sig om allt från några tusenlappar till flera tiotusentals kronor. Mer är på gång nu under hösten. Så låt flera få chansen att ta del av Symfs skyddsnät genom att berätta för era kollegor om Frilans insatser. De första tre månaderna som ny Symfmedlem är helt gratis.

 

Nästa krönika hoppas jag att det inte är jag som skriver. Frilansavdelningen är mycket mer än dess ordförande. Tanken är att fler i styrelsen ska få chansen att berätta om sin bild av hur det är att vara frilansande musiker 2016. Du som läser detta kanske också vill komma till tals i tidningen? Fyra nummer om året ger kanske inte utrymme för dialog men väl monolog, så välkommen med förslag.

 

En trevlig säsong 2016-2017 önskar

 

Gunnar Jönsson

Ordförande avd 14, Frilans