Frilanskrönika maj 2019

Frilansare – behövs vi

Mitt enkla och tydliga svar är JA .

Hur skulle det se ut om det inte fanns några frilansare? 

Orkestrarna blir helt och hållet beroende av varandra. Blir någon sjuk så måste det lånas in från någon annan orkester, en trend som redan idag är på gång, och då menar jag verkligen lånas ut. Det kommer att begränsa möjligheten att göra stora produktioner, då det måste samplaneras med övriga orkestrar. 

 

Om det inte finns extra musiker att få tag på i Sverige kan man förstås hämta musiker från andra delar av världen. Det har så klart vissa orkestrar råd med men långt ifrån alla. Möjligheten att få ledigt kommer att minska då det så klart inte finns frilansare att få tag i till en rimlig kostnad. Det här kommer troligen också leda till att utbudet och variationsrikedomen kommer att minska. 

 

En ytterligare aspekt är att kyrkor och andra aktörer helt blir beroende av att kunna engagera tillsvidareanställda musiker om nu frilansare inte skulle finnas. Nu finns vi och vi behövs men konkurrensen hårdnar och allt fler väljer att hitta en kompletteringsförsörjning. En räddning för många är musikalliansen som gör det möjligt att kunna frilansa som musiker på heltid men alliansens anställda täcker inte behovet av frilansare.

Vad kan göras åt den situation som börjar bli mer och mer ansträngd för många frilansare?

Till att börja med måste man tänka igenom vilka man anlitar och tänka ett steg längre än till bara just den kommande produktionen. Självklart måste det finnas ett kvalitetstänk. Om man inte gör bra produktioner kommer det inte publik till konserterna. Men en frilansare måste få ”matchträning” för att behålla sin kompetens. Det finns självklart andra kompletterande möjligheter till utveckling och där får vi frilansare kanske ransaka oss själva lite och fundera på vad vi kan göra för att vidareutvecklas som musiker. Eftersom det för många frilansare finns ekonomiska hinder för egenfinansierad kompetensutveckling, är det upp till oss som jobbar fackligt att försöka hitta och lobba för finansieringsmöjligheter. 

 

Varje år dyker det upp något ärende där musiker ska lånas ut till en annan institution. Än så länge har vi lyckats hyfsat bra med att bromsa utvecklingen av den här typen av musikerbank. Om vi tillsammans gör vad vi kan för att begränsa utlåningen av musiker mellan orkestrar till förmån för en frilansare och dessutom hjälper till att hålla gagerna uppe, ökar chansen att det finns vikarier att få tag i, den dag dessa behövs. Det tål att upprepas: det som för en tillsvidareanställd är ett extra gig, lite grädde på moset, är för en frilansare en del av den månatliga lönen som ska gå till hyra och mat.

 

Jag hoppas att det på det kommande förbundsmötet kan bli lite diskussioner kring detta resonemang. Det här är en stor fråga för oss i frilansstyrelsen som från och med årsmötet 2019 ser ut så här:

 

Ordförande Fredrik Dickfelt, vice ordförande Frieda Mossop, sekreterare Thomas Lindgren, kassör Håkan Svedell. Övriga ledamöter är Ivan Jurkovic, Chiara Re, Sigrid Granit samt Loviisa Kowalczyk. Tyvärr hittade vi ingen som ville ställa upp på den nionde platsen. Därför kommer den att vara vakant i år. Jag hoppas att alla tänker till och lämnar förslag till valberedningen inför nästa årsmöte.

 

Slutligen vill jag tacka Bryndis Bragadottir för det jobb som hon har gjort som ordförande 2018.

Tveka inte att höra av er till oss på 
frilans@symf.se eller ring/sms till 
Fredrik 0708-868499

 

Fredrik Dickfelt

frilansordförande